Islamic Widget

Followers

Follow by Email

Saturday, December 31, 2011

LAST post of 2011

tok last post taun 2011...
so...
pa nak padh aarg,,,
actuly mek rg tgh berhangout lam google+ skrg n aku nak molah csc b4 taun baru.
haha
kk b4 taun baru tok bagus ku plh csc..
kk happy new year!!!
mintak maap zahir dan baten k... bkn daten,...
haha


assalam...

Saturday, December 10, 2011

Amalan2 sunat ketika GERHANA


Menerusi sekian banyak hadis berkaitan gerhana, terdapat beberapa perkara sunat yang dianjurkan supaya dilakukan semasa kejadian gerhana. Di antaranya ialah:
Solat dan berdoa. Rasulullah SAW bersabda: “Apabila kamu melihat kedua-duanya (gerhana matahari dan bulan), maka dirikanlah solat dan berdoalah sehingga dihapuskan apa yang kamu hadapi”.
Berzikir dan beristighfar. Abu Musa berkata: “Telah berlaku gerhana matahari. Maka Rasulullah SAW berdiri dalam keadaan cemas kerana bimbang akan berlaku Kiamat. Lalu Baginda SAW tergesa-gesa pergi ke masjid dan solat dengan berdiri yang terlalu panjang serta rukuk dan sujud yang panjang, yang tidak pernah aku lihat Baginda SAW melakukan seperti itu.
Berlindung daripada azab kubur. Diriwayatkan oleh Aisyah ra: “Setelah Nabi SAW selesai menyampaikan khutbah gerhana matahari, maka Baginda SAW memerintahkan para sahabat supaya memohon perlindungan dari azab kubur.”
Bersedekah. Sabda Rasulullah SAW: “Apabila kalian melihat gerhana, maka hendaklah kalian berdoa kepada Allah, mengerjakan solat dan bersedekah.”
Memerdekakan hamba. Asma’ ra berkata: “Sesungguhnya Nabi SAW menyuruh memerdekakan hamba ketika berlaku gerhana matahari. “Dalam satu riwayat: “Gerhana bulan.”
Inilah sunnah Baginda SAW ketika berlakunya peristiwa gerhana bulan atau matahari.
Marilah bersama-sama kita menghidupkan sunnah Nabi kita SAW kerana inilah jalan hakiki menuju kesejahteraan di dunia dan akhirat. Tinggalkanlah sunnah ahli bidaah kerana inilah jalan yang membawa kecelakaan di dunia dan akhirat.

Sumber - kelik SINI

Gerhana Bulan Penuh


sumber gambar - kelik sini
-Cara solat sunat gerhana bulan-
 
Solat gerhana ini disunatkan untuk ditunaikan secara berjemaah dengan diseru sebelum mendirikannya : as-Solatu Jaami’ah!! ( Solat berjemaah )
Niatnya : “Sahaja aku solat sunat gerhana bulan dua rakaat mengikut imam kerana Allah Ta’ala” – (Jika berimam)
ataupun “Sahaja aku solat sunat gerhana bulan dua rakaat kerana Allah Ta’ala” – (Jika solat seorang diri)
Solat gerhana ini boleh dilakukan secara berseorang atau secara berjemaah dan sebaiknya dilakukan secara berjemaah. Solat Gerhana mengandungi 2 rakaat, 4 al-Fatihah, 4 rukuk, dan 4 sujud. Iaitu seperti berikut :
Rakaat pertama
1. Niat solat Gerhana, Takbir
2. Baca Surah Al-Fatihah dan surah
3. Rukuk
4. I’tidal
5. Baca Al-Fatihah dan surah
6. Rukuk.
7. I’tidal.
8. Sujud dan seterusnya seperti solat biasa.
Rakaat kedua
1. Niat solat Gerhana, Takbir.
2. Baca Al-Fatihah dan surah.
3. Rukuk.
4. I’tidal,
5. Baca Al-Fatihah dan surah.
6. Rukuk.
7. I’tidal.
8. Sujud
9. Tahiyyat Akhir
10. Salam


p/s -Rasulullah s.a.w memilih untuk membaca surah surah panjang ketika melakukan solat sunat gerhana bulan antaranya surah Ali imran dan surah yasin,bagaimanapun boleh juga membaca apa-apa surah sekadar kemampuan.wallahua'lam.
Sumber- kelik SINI

mok nagga simulasi gerhana bulan?
hope sama2 kita menginsafi kebesaran ALLAH S.W.T..
amin...

Saturday, November 26, 2011

Bintang 6 bucu ISRAEL


sebenarnya dsebalik bintang 6 bucu yg terletak pada bendera israel ya ada cerita yg kita xtauk!
mun mawok tauk cerita d sebalik bintang tok juh kita baca kisah benar ini..

.............................

Ketika saya menghampiri mimbar Salahuddin di al-Aqsa ini, saya mengerutkan dahi. Kenapa di mimbar ini ada bintang enam? lambing negara Israel.

Gelagat saya diperhatikan salah seorang penjaga al-Aqsa. Dia menghampir saya, memberi salam dan memegang bahu saya.

"Aku tahu apa yang engkau fikirikan" kata beliau.

'Kamu tentu hairan kenapa ada lambang Israel di mimbar ini kan"? Beliau menambah.

Saya hanya menganggukkan kepala.

Penjaga ini menarik tangan saya, pergi ke tepi masjid. Dia kemudian menudingkan jarinya ke arah tingkap berhampiran dengan syiling al-Aqsa.

Salam Maal Hijrah 1433


Salam Tahun Bharu Hijrah Yg Ke 1433 lah kepada semua umat Islam walaupun dmana saja ande berade!!!

Hope tahun baru tok semua mua kta lebih dibarakahi oleh Allah ok?!!

ma'asalamah!!

Thursday, November 3, 2011

Kiss Me Theodore: *Puke*

Kiss Me Theodore: *Puke*: I'm freaking out now. I just hope everything's going to be alright. Pass semua paper, no repeat, maintain 3 pointer. Allah, please? :( I've...

owyeh!! IPhone4 direct from apple store (MY)

owhyeh!!
terkezut aku mukak apple store malaysia tdik..
just nak sebay2 jak actually without intentation nk shopping..
rupo2 nyo malaysia apple store kenek tok dah n'jual iPhone directly koh..
ya ku madah..
kjp jak nya nuko barang lam store ya eh..
aku tok kira ketinggalan juak lah owh..
xpo3..
lebeh mengejutkan...
Iphone4 ya just berhargo RM1799 tuk 8gb jak lah.. xdo nok 32 n 64 gb..
n
iphone3g still g jual dgn hago RM1199 tok 8gb juak
best2
senanglah ku mun nak meli iphone lak
hehe
mun mok tauk gik mukak dikpun lah k..
sebay dikpun koh..
kk
assalam...

apple store IPhone4

Wednesday, October 26, 2011

Maher cain live in KUCHING!!

Tdik, time g rumh guru tek degar sidak bercerita yg si Maher Zain akn molah consert kat kch!!
sepontan jak muka ku ngan ingga beraksi??
 hah!!?? maherzain?? KUCHING??
aku tayak gik ngan guru, maherzain??
awok, maher zain molah konsert kt stadium 19 aribulan tok..., kata guruku...
dlm hati ku knk KCH??
pebulak jak sa...
mun mok tauk gik KELIK kat debah tok k
..
ya bab satu
tok bab 2 gik
...
time kak makan tek, tertangga lah lagu si maher tok lm tb...
lalu ku madh ngan mak ku, yg si maher tok molah konsert kt stadium...
lalu mak mu mdh kali nya ngagak family nya li kat kch tok...
hah?!?! family?? sapa??
ya mak ku madah kali bini TAIB kali nuggah kali..
hahaha aowk eh.. xjuak kutepike sampe kesia...
haha
maher org Palestine, Puan Sri Ragad ya org lebnon..
xjauh2...
 tp knk maherzain agik ku nayak mak ku..
coba lah nancy ajram kah, elissa ka, haifa kah, rola saad ka.... 
mak ku senyum jak..
haha
k lah lak ku coba nipon Puan Seri Ragad soh nya bak haifa,elisssa,rola, or nancy gik lak kkk...
xkan xpat kot... dak 3 ya sama negeri ngan Puan Sri bah..

...

Nancy Ajram



Haifa Wahbe


Elissa




rola


xpun susah2 si Bassem Feghali tok jak
nya tok sepasial kit coz nya pat jadi hampir semua artis lm dunia tok temasok lah 
kak ledy gago!
nya gamba dirik nya sa jadi ledy gaga sa...
hahaha


haha
kk nak tito lok..
assalam..




Tuesday, October 18, 2011

aktiviti rasmi waktu cuti

First Love - On as a HOST-

xXx is 0 - On again as a host-

THE SMURFS- alone



 
Hantu Bonceng - tgga on9 lm utube

Aku Maseh DARA (kmk maseh bujang) hahaha ya versi aku... huhu- again tgga lm utube...
                                                      

21- I'm as a host


actually bok abis ngga cita 21... quite intersting, n not bad lah...
tp b4 ya nak ngga alice in the wonderland tp on dh ngga, so consider tangga cita laen,
so alternative nya cita chihuahua, malangnya on xpt tgga coz Skype gile... 
atlast 21 from my external... 
and absolutely banyak gik film kan tangga masa cuti tok...
k3..
just nanti kan cita pa gik yg akn ku tgga..
n mun mok pdh jak... 
lak transfre k...
assalam...  


Saturday, October 15, 2011


:)

Last night was fun. Loloy (actually, it was On who spoke to me) called...... jun mom tank rita lebih lanjut g blog Afra....
Afra pun blog koh!!!

tok pic b4 perlawanan bermula...


who is jenai n lolay?


And the winner is.... hehe



Thursday, September 22, 2011

it's BACK!!!


Airasia ZERO fare is came back!!!
lajuh2 kita meronda 1dunia dgn AIRASIA..
mun kitk org x tauk website airasia nak3 tok ku merik link nya...
AIRASIA lah TOWWWKKKK
w/pun aku tok esok ari da test CiTU...
besemagat juak ngeledah airasia.com...
ya ku lemah...
k3 ku nk blaja lok.. mun ktk org meli ticket nk keluar negeri ya roger2 lah... boh lupa ngan aku juak..
hahaha
bye...
assalam...

Sunday, September 18, 2011

Exam or perperiksaan

Alhamdulilah dah final dh oi!! Kita hidup yg bergelar insan haruslh berpesan bukan?? So, tok kubawakan pesanan penaja tuk seluruh manusia alam sejagat.yg bergelar pelajar... K3
Assalam...
Published with Blogger-droid v1.7.4

Tuesday, August 30, 2011

HariRAyaOit!!!

post ku yg ke-100 koh!!!

Selamat Hari Raya
Maaf Zahir serta Batin
kepada semua yg mengenali diri ini dan muslimin dan muslimat diseluruh dunia...
termasok lah pipah, esya, dtin, eja, asniar, azilah, mos, luqman, jenal, aiman, mierule, epi, faris, on, azmil, ahrif, pizah, ezzah, afyza, hakim, ke22 belah keluargaku, madam milla, madam hartini, dr, seha, cdr, umi, lee, a, jerol, jah-haj sekalian dan golongan yang diaataslah... haha.. sama jak lah,... haha

Ucapan pada hari dua hari raya

eh lupak ngan sornag tok... kak LEHOTed!!!!!
selamatr Hari Raya koh!!! jahahahah

Sunday, August 21, 2011

10malam terakhir!!! Lets Misi Lailatul Qadar

ASssalam...
Syukur kehadrat Allah, kita maseh gik dberik kesempatan utk merebut semalam = 83 thun ganjarannya...
"Sesiapa menghidupkan malam Lailatul-Qadar kerana beriman serta mencari pahala yang dijanjikan akan mendapat pengampunan daripada dosa-dosa yang telah lalu."


baca lah dikpun gk k..
moktauk x??!!
ineed2gonow...
video bio200 lom abis gik oi...
kk...
selamat mancari malam lailatul QADAR!!!

Sunday, July 31, 2011

Ramadhan al mubarak is coming

Alhamdulilah, syukur kehadrat ALLAH kerna maseh diberi kesempatan untuk sekali lagi merasa bulan yang didalam bulan tok ada satu malam misteri yg sapa dpt malam misteri tok nang berTUAH eh...... coz malam tok just ada dlm 10 malam akhir bulan ramadhan. ganjaran pd malam tok di gandakan sebanayk 1k bulan... HEBAT KAN???!!! SubahannaALLAH......
best eh...
azam ramadhan ku kali tok kah?? mok abis 20rakaat tarawih setiap malam...
tp malang nya lom sampe setegah gik dah xkesampaian...
knk??? ermh,... malas ku... malam esok ada test mat283...
owh...
tp nk dpike2, bak kata ustaz hashim tek... mun kita dlm majls ilmu diganjarkan 1000rakaat solat sunat mun bulan2 biasa, tp mun bulan ramadhan darab jak dirik ngan 7... WOW!! hebat!!! awsome!!!!
hehe..
k lah..
barang ku nk balit uitm lom gik abis dkemas...
lak2 berceloteh gek...
anywhere selamat menyambut RAmaDHAn AL-mubarak!!!!
assalam!!!!

Sunday, June 19, 2011

Dear friends, Please sign this petition.This petition urges President Obama to support a Palestinian State in the U.N http://www.petitiononline.com/PalState/

Dear friends, Please sign this petition.This petition urges President Obama to support a Palestinian State in the U.N http://www.petitiononline.com/PalState/

Answer here

Saturday, June 18, 2011

Internet tV oh Internet tV!!

Nowadays, so many gadget come out every day yeh...
one of them is internet Tv...
therefore i give an idea to my bapak... to change his idea to set up an ordinary projector on the 2nd floor in our house so that that room became a show room + sowlat room...

here i list down many2 newest tV in this decade ker??? haha
 1. Apple TV!! like!!
     http://www.apple.com/appletv/

The all-new Apple TV

Apple TV has been redesigned to be small in size but big on entertainment. Rent from the largest selection of HD movies — many available the same day they come out on DVD. Watch Netflix titles instantly. Rent TV shows, commercial free in HD. And stream photos and music from your computer to your widescreen TV. Best of all, Apple TV is just $99.
2. LG Next Generation 3D TV 
    http://www.lg.com/my/tv-audio-video/televisions/LG-led-tv-55LW6500.jsp


3. Samsung Smart Tv
      http://www.samsung.com/my/smarttv/



4. Sony Internet Tv
     http://www.sonystyle.com/internettv
p/s:kck gik mun pake apple tv + lg 3d smart tv = appletv+3D+InternetTv haha

Tuesday, June 7, 2011

رامي شمالي - لا تروحي - ستار اكاديمي 7 (HQ بلا شعارات)

assalam..
aritok hari pertama masok sem#3!!!!
hehe
sah sem#3 dah eh...
dah besa dah aku owh..
pagi2 msok kelas phy150 agak lewat tapi sir robin loom start gik.. nanggunggu aku juak bah...
haha
then tgh/hr pg pejabat kolej ambik kunci n pegi bilit baru lah...
best lah juak bilit baru ya,... perabot lamak!! best eh.. loker besar n mek 2 mos jak lam bilit memang agak besar juak lah utk 2org kecik mcm mek 2 haha...
kol 2 g D10 Bell311, Mdm NG Kui Choo... eja mok betol k..
haha
introduce dirik pun then balit awl!!

yajak lah coretan untuk hri tok..
so ku perdengarkan lagu org niggal tok (org ya dah mati!! tp peyayi asal lom OK) untuk ktk semua yg ada kenak mengenak ngan diri ini yang kecil lagi hina ini... (down2erth mdh dirik nya tek oi) haha
La trouhi (jng tiggalkan aku)
penyayi asal by joseph attieh
penyayi in this clip MENDIANG RAMY CHEMEILY (staracademy7)

Friday, June 3, 2011

Jz manicured. Chipped it 5mins later txting on ur mobile? Try #ColorsCabin !(cheaper thn gettin an iPhone) #MilkADeal

Jz manicured. Chipped it 5mins later txting on ur mobile? Try #ColorsCabin !(cheaper thn gettin an iPhone) #MilkADeal

Dunk your dad an Oreo T-Card for Father's Day!

Dunk your dad an Oreo T-Card for Father's Day!

How does getting rewarded through sharing sounds like to you? Join #ChurpChurp today and bring more friends to the community!

nak ganjaran??
jom ikon saya dlm ChurpChurp

senateron hikmah! oh hikmah

Assalam semua!!!
lama sungguh bolg ini ngank di UP date yah...
hampir aja berhabuk..
bukan ngan ada masa tapi ngak ada modal idea...

hari sbtu and ahad yg lalu, diri ini buat pertama kalinya secara rasmi diri ini diambil bekerja dgn abg ku..
hehe.. jadi fesi utk klinik upsr didik
lalu lh jdi kecelaruan sbb aku bekerja juak pada masa yg sma ngan usuku dlm kos katering...
pande2 lah bagi2 masa..
thanx 2 my usu cos amat memahami dii ini yg berkerja 2majikan dlm satu waktu!!!
ko ade?? x ko ada.... hahaha lucu 100x!!
haha
amazing!!
ngan usu ku, ku tlg katering then ngan along ku ku tlg molah montaj!
frist time kenak ambik lalu dberik kerja yg agak berat lah...
hehe
ya jak lah cita k miggu ya tek..

now for new news k...
tadi bok jak signup kat churp2 sbb terbaca dlm sorong pun blogtok...
madam camtok
dah baca2 nya pun post tel lalu lah kejeron molah juak..
hehe
so now i've churp2 acc!!
joni ler sekali..


.................


im still in progress of downloading the senateron hikmah2!! for preparing to bring to Uitm!!
miggu dpn dh masok uitm semulah sih.. jadinya kena siap kan benda k ilang boring!! contohnya saneteron2 sebeginih...
k lah nak fokus dalam meneruskan dwn'ld k
sampai berjumpa lagi sih!!
assalam...

Friends keep telling u that u r jz the #CutestThing ever? Well, be in the running to be THE #CutestThing !

Friends keep telling u that u r jz the #CutestThing ever? Well, be in the running to be THE #CutestThing !

Friday, May 27, 2011

Saya Mahu Memulakan Bisnes Borong apa sahaja yang dapat diborong!

Assalam..
Destinasi Borong Pilihan saya ialah bandar paling menguntungkan. merujuk kepada tajuk entri kali ini yang ke-80!!! (wah dah 80 dah...alhamdulilah) yang bertajuk "Saya Mahu Memulakan Bisnes Borong apa sahaja yang dapat diborong!" maknanya saya ingin menjadi pemborong berbagai jenis barang seperti pakaian, gadget, barangan dapur, permainan dan semestinya banyak lagi!!


Peluang KeEMASAN untuk ke-China yang ditawarkan dalam GIVEAWAY oleh tim Great Minds  yang menjadi rebutan jutaan pemborong yang berada diluar sana haruslah di manfaatkan sepenuhnya oleh semua pemborong terutamanya diri saya dalam mendapatkan profit yang maksima!! Peluang sebegini bukan nya datang selalu oleh kerna itu saya harus berusaha sedaya mungkin untuk menjadi salah seorang hamba Allah yang berjaya memenagi Giveaway dengan izin Allah...


Seperti Entri-entri sebelum ini, hasrat untuk memenagi giveaway ini semakin berkobar-kobar kerana bakal-bakal pemborong yang lean juga telah semakin ramai menyertai giveaway sekaligus menyuntik kehangatan dalam diri ini untuk terus menaip entri2 baru!
Namun tidak dapat dinafikan saya telah kebuntuan idea untuk entri kali ini tapi saya tetap harungi demi untuk mengejar cita2, bak kata pepatah belum cuba belum tahu.


agak nya sampai sini sahaja untuk entri kali ini ya..
sampai jumpa di entri akan datang kalau ada masa, dipanjangkan umur dan dilapangkan idea oleh Allah..
assalam....

Entri saya layak untuk memenangi Trip Borong PERCUMA ke Chinadan Vietnam bersempena dengan BBC & BBV 1st GiveAway. Ketahui langkah-langkah Borong China dan Borong Vietnamdengan menyertai Kursus Usahawan Borong, Guangzhou 101 dan Saigon 101 oleh Tim Great Minds.

GiveAway ini juga bersiaran khas dari khairoolazhar.blogspot.com !!!!!!

Tuesday, May 24, 2011

Jerak x ke rumah kmk? Haha.

haha lucu!!

Ask me anything

Oi azhar~! HAHA. Pal x jawab kol kmk marek??

spo tuk!! mcm ada misscall tp x do namo...

Ask me anything

trip to sabah Day2

DSC_0304 (2)DSC_0169 (2)DSC_0174 (2)DSC_0176 (2)DSC_0188 (2)DSC_0306 (2)
DSC_0318 (2)DSC_0319 (2)DSC_0343 (2)DSC_0357 (2)DSC_0358 (2)DSC_0359 (2)
DSC_0362 (2)DSC_0363 (2)DSC_0387 (2)DSC_0388 (2)DSC_0399 (2)DSC_0406
DSC_0411DSC_0499DSC_0519DSC_0544DSC_0612DSC_0662

trip to sabah Day2, a set on Flickr.

assalam...
akhirnya masalah picc hri ke2 @SABAH dh selesai!! haha just misplace jak.. paduhal...
ptg tdk g rmh nurul juak ambik pic2 dr camera nya..
esok2 gk lah untuk hri2 yg seterusnya d sabah keyh!!
assalam...